Manşetler

Google bulut platformunda yapay zeka tabanlı araçlar sunuyor

google cloud platform

google cloud platform

Google bulut bilişim pazarında Microsoft ve Amazon gibi rakiplerin gerisinde kaldı. Ne var ki, şirket sadece bilişim gücünü değil, aynı zamanda yapay zekayı da sunarak yeni müşteriler kazanmayı umuyor. Bu yılın başlarında Google bulut tabanlı otomatik öğrenme araçlarını müşterilere sunma niyetinde olduğunu açıklamıştı. Bu hafta içinde bulut tabanlı yapay zeka API’larından iki tanesi herkese açık beta olarak kullanıma sunuldu.

Sunulan iki API’dan bir tanesi metin analiz aracı. Bu, yazılı dokümanlardan bilgileri otomatik olarak elde etmek veya duygu analizi yaparak yazarın ruh hâlini ve niyetini belirlemek için kullanılabiliyor. Google, dijital pazarlamacıların çevrim içi ürün yorumlarını analiz edebileceğini veya servis merkezlerinin yazılı dökümü çıkarılmış müşteri konuşmalarından duygu ve düşünce saptaması yapabileceklerini belirtiyor.

İkinci API ise konuşma algılama ile ilgili. Bunun sayesinde 80’in üzerindeki dilde yapılan konuşmaları metne çevirmek, sonuçları gerçek zamanda almak mümkün oluyor. Dijital asistanlarda kullanılan ses arayüzlerinin benzeri bir teknoloji kullanılıyor, ancak Google bunu hazır şekilde sunuyor.

Google bu alanda rekabetten yoksun durumda değil. Amazon ve Microsoft’un her ikisi de kendi bulut platformlarının bir parçası olarak otomatik öğrenme programlarını sunuyor. Şimdiye kadar bu iki şirketin de pazarda açık ara liderlikleri bulunuyor. Forrester Research tarafından yapılan tahminlere göre, bu yıl Amazon’un bulut gelirleri 10.8 milyar dolar, Microsoft’unki 10.1 milyar dolar ve Google’ınki de 3.9 milyar dolar seviyelerinde olacak.

Google şimdilerde kullanıcılarına otomatik öğrenme tabanlı araçlarını ücretsiz deneme fırsatıyla sunuyor. Kullanıcıların bir kez bu araçların tadına baktıklarında daha fazlasını isteyeceklerini umuyor.

İLGİLİ HABERLER